Hielpijn bij kinderen (Ziekte van Sever)

De “ziekte van Sever” is geen echte aandoening als zodanig. Het beschrijft eenvoudig een gesteldheid bij kinderen, waarbij pijn aan de achterkant van de hiel voorkomt. Hielpijn bij kinderen wordt vaak met de volgende symptomen geassocieerd:

  • Pijn aan de achterkant of onderkant van de hiel / achillespees
  • Mank lopen
  • Op de tenen lopen
  • Problemen bij deelname aan gewone activiteiten of sport

Het kind zal gewoonlijk klagen over pijn in één of beide hielen tijdens of na wandelen, hardlopen of sporten. De pijn bevindt zich op het punt in de hiel waar de tendo-achilles vast zit aan de calcaneus (hielbot). De achterkant van de hiel is gevoelig bij aanraking. Op de tenen lopen verlicht de pijn.

Wat is de oorzaak van hielpijn bij kinderen?

“Apofysitis calcanearis” (ook wel de ziekte van Sever genoemd) is de meest voorkomende oorzaak van hielpijn bij kinderen. Het veroorzaakt gewoonlijk pijn en gevoeligheid aan de achterkant of onderkant van de hiel bij het lopen, en de hiel doet pijn als hij aangeraakt wordt. Het kan zowel bij één als bij twee voeten voorkomen. De aandoening komt vooral voor bij kinderen tussen de acht en veertien jaar.
Hielpijn is zeer gewoon bij kinderen, alleen al vanwege de aard van hun groeiende voeten. Bij kinderen is het hielbot (de calcaneus) nog niet volledig ontwikkeld tot ze 14 jaar of ouder zijn. Tot die tijd wordt nieuw bot gevormd op de groeischijf (de apofyse), een zwakke plek die zich achterop de hiel bevindt. Herhaaldelijke druk op de groeischijf (door lopen, hardlopen of sport) kan ontsteking achter de hiel veroorzaken.

Omdat de groeischrijf gevoelig is voor herhaaldelijk druk op harde oppervlakken, gaat pediatrische hielpijn vaak gepaard met hoge activiteit. Met name kinderen die vaak voetballen of hardlopen zijn kwetsbaar. Ook overgewicht is een belangrijke factor.

Overpronatie (doorgezakte voetboog en het naar binnen staan van de voeten) zal de druk op de groeischijf doen verhogen en is daarom een belangrijke factor die hielpijn bij kinderen veroorzaakt.

Overpronatie (links) en correctie met podo-therapeutische zooltjes

Wat is het verschil tussen hielpijn bij kinderen en hielpijn bij volwassenen?

Pediatrische hielpijn verschilt van de meest gewone vorm van hielpijn die door volwassen ervaren wordt (Fasciitis Plantaris of Peesplaatontsteking) in de manier waarop de pijn zich voordoet. Plantar Fasciitis pijn bij volwassenen (ook wel hielspoor genoemd) is erger bij het opstaan ’s ochtends of na lange periodes van zitten. Het neemt af als men een tijdje rondloopt. Pediatrische hielpijn neemt gewoonlijk niet op deze manier af. In feite maakt lopen, rennen en sporten de pijn gewoonlijk erger.
Pediatrische hielpijn behandeling en verlichting.
Afhankelijk van de diagnose en de ernst van de pijn, zijn er een aantal behandelingsmogelijkheden, waaronder:

  • Rust, vermindering van activiteiten. Het kind dient alle activiteiten die pijn veroorzaken te verminderen of te stoppen.
  • Ice-pack of handdoek met ijs op hiel houden voor 5-10 minuten
  • Strekoefeningen helpen vaak de druk op de hiel te verminderen, vooral het strekken van de kuitspieren
  • Podo-therapeutische zolen
  • Massage / frictioneren
  • Andullatie trillingen

Zooltjes helpen de voet op juiste wijze ondersteunen en corrigeren overpronatie, een belangrijke bijdragende oorzaak van hielpijn bij kinderen.

Het is van belang kinderen tijdig te behandelen en klacht(en) serieus te nemen, voordat de pijn erger wordt en hardlopen of sport niet meer mogelijk zijn.