Slijmbeursontsteking hiel

Wat is een slijmbeursontsteking bij de hiel?

Een slijmbeurs is een soort met vocht gevuld kussentje tussen pezen en spieren en bot. De slijmbeurs zorgt dat het gewricht soepel kan bewegen zonder dat de pees over het bot of de huid schuurt. Slijmbeurzen zitten op veel plekken in het lichaam. Zo’n slijmbeurs kan gaan ontsteken.

[FOTO]

Hoe ontstaat een slijmbeursontsteking bij de hiel?

Wrijving van de hiel tegen de schoen
De oppervlakkige slijmbeurs tussen de huid en de achillespees kan geïrriteerd en ontstoken raken door wrijving van de hiel tegen de schoen.

De diepere slijmbeurs tussen de achillespees en het hielbeen kan gaan ontsteken wanneer de slijmbeurs steeds klem komt te zitten tussen het hielbeen en de achillespees. De klachten ontstaan meestal bij mensen tussen de 40 en 60 jaar, het vaakst bij mensen die aan sporten doen met veel lopvermogen: Hardlopen,  wandelen, handbal, tennis  voetbal, vollyebal enz.

Welke klachten geeft een slijmbeursontsteking bij de hiel?

Een pijnlijke bult
Bij een oppervlakkige slijmbeursontsteking tussen het hielbeen en de huid ontstaat een zachte bult op de hiel. Deze is rood en pijnlijk. Vooral het dragen van dichte schoenen is pijnlijk.
Een diepe slijmbeursontsteking, tussen de achillespees en het hielbeen, geeft vooral pijn na een dag hard werken of sporten, of wanneer u gaat lopen nadat u een tijd hebt gezeten. De pijn zit links en rechts van de aanhechting van de achillespees aan het hielbeen. Bij een slijmbeursontsteking is het pijnlijk om schoenen met een harde hiel te dragen.

Hoe wordt een slijmbeursontsteking behandeld?

In de eerste fase van 1 tot 3 weken is het van belang om de slijmbeurs rust te gunnen. Hierbij worden bewegingen/belastingen voorkomen die de slijmbeurs sterk belasten. In die fase is het wel belangrijk om regelmatig onbelast te bewegen. Dus bewegen zonder belasten. Deze kleine veelvuldige pijnloze bewegingen zijn behulpzaam bij herstel en voorkomen dat het gewricht stijver wordt. Indien de pijn sterk op de voorgrond staat, kan het zinvol zijn om de slijmbeurs te injecteren met pijnstillende en/of ontstekingsremmende vloeistof.

De fysiotherapeut zal verder trachten te analyseren wat de achterliggende oorzaak van de slijmbeursontsteking is.

  • Manuele mobiliteits check
  • Als de slijmbeurs extra belast wordt door een niet goede houding en/of een niet goed bewegingsverloop, dan zal er specifiek getraind worden om dit te verbeteren, waardoor de slijmbeurs ontlast wordt.
  • Ook zal er bekeken worden of het trainen van specifieke spieren de druk op de slijmbeurs kunnen verminderen.
  • Hetzelfde geldt voor het eventueel rekken van specifieke spieren.
  • Ook trillingen bieden goede resultaten

Na verloop van tijd wordt de belasting op de slijmbeurs weer stapsgewijs opgevoerd.

N.B. bij verdenkingen van een slijmbeursonsteking wordt er altijd een echo gemaakt. Dit kan snel in onze praktijk.